Vliv ceny alkoholu na jeho spotřebu - Janovský, Stanislav; Hlaváč, Petr; Potužák, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Tato práce se zabývá vztahem mezi cenou a poptávaným množstvím alkoholu v České republice v letech 1996 - 2008. Snahou této práce je vytvořit vhodný ekonometrický model a zjistit tak cenovou elasticitu poptávky po alkoholu v ČR. Jako nejvhodnější byl vybrán model simultánních rovnic. Statisticky významný vztah mezi cenou a poptávaným množstvím se však nepodařilo prokázat pro žádný druh alkoholického nápoje. Druhá část práce se v návaznosti na cenovou elasticitu poptávky věnuje snahám států o regulaci spotřeby alkoholických nápojů pomocí zvyšování cen. Věnuje se spotřebním daním a v Evropě aktuálně diskutovanému zavádění minimálních cen. Snaží se odhadnout skutečné dopady těchto regulací a srovnává institut minimálních cen se spotřebními daněmi.
Vedoucí práce: Petr Hlaváč
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses