Vztah Velké Británie k ekonomické integraci západní Evropy na konci čtyřicátých let 20. století - Švejdová, Jana (2010)
Bakalářská práce se zabývá vztahem Velké Británie k ekonomické integraci západní Evropy v letech 1945-1950. Cílem práce je zhodnotit vývoj postoje s ohledem na reakce Velké Británie na jednotlivé pokusy o navázání ekonomické spolupráce a analyzovat dílčí faktory, které měly vliv na formování vztahu k ekonomické integraci. Pozornost je věnována především poválečnému stavu britské ekonomiky a hospodářské politice labouristické vlády, mezinárodnímu postavení země, vazbám s Commonwealthem a vztahům s USA, vlivu hnutí podporujících ideje evropské jednoty a také veřejnému mínění a náladě ve společnosti.