Ekonomické aspekty vstupu USA do první světové války - Kadlec, Jakub (2010)
Má bakalářská práce se zabývá ekonomickými aspekty vstupu USA do první světové války, změnami americké ekonomiky a analýzou vzniku nových institucí s válkou souvisejících, které měly i po ukončení války velký význam pro ekonomiku USA. Z počátku ve své práci nastíním situaci, která v USA byla před vstupem do války v letech 1914-17. Zaměřuji se zejména na politiku neutrality a její vývoj, díky čemuž mohu lépe analyzovat ekonomické aspekty vstupu do války a celkově válečné hospodářství, se kterým se pojí vznik nových hospodářských agentur v letech 1917-18. V této části se věnuji hlavně jejich funkcím, činnostem, jejich efektivitě a přínosu pro stát. V závěru práce rozebírám druhy zdrojů, ze kterých bylo válečné hospodářství financováno.