Teória spontánneho poriadku v spoločenských a prírodných vedách - Beník, Miroslav (2010)
Teória spontánneho poriadku je v súčasnosti usporiadaný súbor poznatkov aplikovateľný v biológii, kognitívnych vedách, cez sociológiu, psychológiu, právo až po ekonómiu. Tento multidisciplinárny presah teórie spontánneho poriadku zasluhuje, aby bola preskúmaná genéza jej fundamentálnych myšlienok a tvrdení. Cieľom práce je objasniť formovanie teórie spontánneho poriadku v společenských vedách a jej recepciu vo vedách prírodných, ako i pozdejší vzájomný vzťah společenskovedného a prírodovedného skúmania procesov samoorganizáce.