Je zdravotnictví veřejný nebo soukromý statek? - Rubešová, Zuzana; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Petrášek, František, 1934-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Zdravotní péče je vděčným předmětem diskuzí a existuje mnoho způsobů jak na ni nahlížet. Ve všeobecném podvědomí je zafixována jako služba, která by měla být poskytována zadarmo, protože je v Ústavě České republiky umístěna zmínka o ochraně zdraví občanů. Je ale tento přístup správný? Lze nahlížet na lidské zdraví jako na soukromý statek každého z nás a následně ho vrhnout do tržních vírů? Tato práce se problematikou zdravotní péče zaobírá prostřednictvím ekonomických teorií a má za cíl najít odpověď na otázku, který přístup k zdravotní péči je pro společnost nejefektivnější. Výsledek teoretické části této práce je následně analyzován v praktické části.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; financování; zdravotnictví; veřejné statky; bakalářské práce; financing; health service; public goods; bachelor's theses