Vliv spotřební daně na spotřebu tabáku ve Velké Británii - Tesař, Tomáš; Dočkal, Dalibor; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Evropská unie se jiţ několik let zabývá problémem velkého počtu kuřáku mezi evropským obyvatelstvem. K této problematice vydává direktivy zakazující reklamu tabákových výrobků a kouření na veřejných místech. Přijímáním těchto zákonů Velká Británie bojuje se svou spotřebou cigaret od konce devadesátých let společně s další politikou zvyšováním daní a informativními kampaněmi. V této práci se zabývám několika ekonometrickými přístupy k zjištění, do jaké míry spotřební daň z cigaret ovlivňuje v posledních patnácti letech spotřebu cigaret. V druhém modelu pracuji s dalšími proměnnými, jako jsou zákaz reklamy, výdaje na léčbu závislosti, zaměstnanost, HDP, populace. Výsledky poukazují na největší vliv zákazu reklamy, zákazu kouření a zaměstnanosti.
Vedoucí práce: Dalibor Dočkal
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; protikuřácká kampaň; kouření; bakalářské práce; antismoking campaign; smoking; bachelor's theses