Vliv emise vládních dluhopisů, jako zdroje financování schodku státního rozpočtu, na investice v České republice - Hlaváček, Jiří (2010)
Cílem této práce je analýza crowding out efektu způsobeného emisí vládních dluhopisů v malé otevřené ekonomice, konkrétně v České republice. Vláda vydává dluhopisy, aby vyrovnala mezeru mezi příjmy a výdaji do státního rozpočtu. Je to pro ni jedna z možností jak tento nesoulad mezi příjmy a výdaji řešit. Není-li ekonomika zcela otevřená, měly by se emise projevit ve snížení investic. Co se ale týče otevřené ekonomiky, stojí proti sobě na jedné straně neokeynesiánský Mundell-Flemingův model, podle kterého se financování rozpočtového schodku projeví na snížení čistého vývozu. Proti němu stojí neoklasická v 70. letech R. Barrem znovu objevená Ricardova ekvivalence, podle které se financování rozpočtového schodku projeví v poklesu spotřeby. Zatímco Mundell-Flemingův model je přijímán a brán za tradiční teorii, Ricardova-Barroova teorie je odmítána. Empirické studie v této práci pomohou sledováním vývoje schodku státního rozpočtu, emisí vládních dluhopisů, úrokových sazeb, obchodní bilance a soukromých investic tento názor v případě České republiky potvrdit, či zamítnout.