Vliv emise vládních dluhopisů, jako zdroje financování schodku státního rozpočtu, na investice v České republice - Hlaváček, Jiří; Dočkal, Dalibor; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Cílem této práce je analýza crowding out efektu způsobeného emisí vládních dluhopisů v malé otevřené ekonomice, konkrétně v České republice. Vláda vydává dluhopisy, aby vyrovnala mezeru mezi příjmy a výdaji do státního rozpočtu. Je to pro ni jedna z možností jak tento nesoulad mezi příjmy a výdaji řešit. Není-li ekonomika zcela otevřená, měly by se emise projevit ve snížení investic. Co se ale týče otevřené ekonomiky, stojí proti sobě na jedné straně neokeynesiánský Mundell-Flemingův model, podle kterého se financování rozpočtového schodku projeví na snížení čistého vývozu. Proti němu stojí neoklasická v 70. letech R. Barrem znovu objevená Ricardova ekvivalence, podle které se financování rozpočtového schodku projeví v poklesu spotřeby. Zatímco Mundell-Flemingův model je přijímán a brán za tradiční teorii, Ricardova-Barroova teorie je odmítána. Empirické studie v této práci pomohou sledováním vývoje schodku státního rozpočtu, emisí vládních dluhopisů, úrokových sazeb, obchodní bilance a soukromých investic tento názor v případě České republiky potvrdit, či zamítnout.
Vedoucí práce: Dalibor Dočkal
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; investice; rozpočtový deficit; bakalářské práce; investments; budget deficits; bachelor's theses