České podnikatelské prostředí - Červenka, Michal; Dočkal, Dalibor; Gráf, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Cílem této práce je posoudit, zda je české podnikatelské prostředí kvalitativně konkurenceschopné. Kvalitativní konkurenceschopnost podnikatelského prostředí je významným faktorem ekonomického růstu, zejména v současném globalizovaném světě. Jedním z nejdůležitějších faktorů kvalitativní konkurenceschopnosti je inovační výkonnost, která je ovlivněna především vědou a výzkumem. Charakter českého podnikatelského sektoru určuje důležitost inovačního potenciálu zejména v oblasti průmyslu. Při analýze stavu vědy a výzkumu v České republice se ukázalo, že oblast vědy a výzkumu je nedostatečně a neefektivně financována, což potvrzuje i její slabá patentová výkonnost. Celková nekonkurenceschopnost českého podnikatelského prostředí podle existujících mezinárodních studií spolu se zjištěnými nedostatky vědy a výzkumu dokazují, že české podnikatelské prostředí není kvalitativně konkurenceschopné v porovnání s vyspělými státy.
Vedoucí práce: Dalibor Dočkal
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; konkurenceschopnost; ekonomický růst; bakalářské práce; competitiveness; economic development; bachelor's theses