Analýza hospodárskej politiky Maďarska po vstupu do EU a jej dopady na vybrané regióny Južného Slovenska - Lukács, Viktória (2010)
Finančná kríza mala veľmi negatívny vplyv na hospodárstva jednotlivých krajín aj v stredoeurópskom regióne - ani Maďarsko nebolo výnimkou. Jeho mena sa výrazne znehodnotila a počet zadĺžených občanov v zahraničnej mene sa zvyšoval až do takej miery, že krajine hrozil štátny bankrot. Cieľom mojej práce je analýza nástrojov hospodárskej politiky Maďarska po vstupe do EÚ. V prvej časti práce sa zameriam na všeobecnú hospodársku situáciu Maďarska hlavne po vypuknutí krízy. Ďalej sa venujem výkyvom maďarského forintu a detailne rozoberiem medzinárodnú pomoc, ktorú poskytol krajine Medzinárodný menový fond. V súčasnosti sa Maďarsko vďaka týmto finančným prostriedkom pomaly dostáva z recesie. Tento proces má významný vplyv aj na územie južného Slovenska, ktorý región je veľmi citlivý na zmeny tak v slovenskej ako aj v maďarskej ekonomike. K zisteniu do akej miery ovplyvňujú výkyvy maďarského hospodárstva obyvateľov juhu Slovenska, prevediem dotazníkové šetrenie medzi nimi. Otázky sa týkajú ich spotrebiteľského správania, pracovných možností a životnej úrovne. Pomocou získaných údajov sa zameriam na analýzu hore uvedenej situácie.