Znárodňovací proces v Československu ve druhém polovině 40. let 20. století - Štětka, Petr (2010)
Tato práce se zabývá tématem československého znárodnění soukromého sektoru, které se uskutečnilo ve dvou hlavních etapách v období od roku 1945 do roku 1948. Tento proces je zasazen do politického kontextu. Po druhé světové válce bylo československé hospodářství v krizi. To bylo východisko pro rozsáhlé ekonomické reformy, zejména znárodnění těžkého průmyslu a finančního sektoru. Složitá politická situace vyvolala politickou krizi, která byla ukončena komunistickým převratem v únoru 1948. Po únoru pak proběhla druhá znárodňovací vlna.