Význam alternativních trestů v ČR - Punčochová, Tereza (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem alternativní tresty v České republice. Je především zaměřena na trest obecně prospěšné práce. Cílem je zjistit jak trest funguje v praxi ve vybrané oblasti a zda mají obecně prospěšné práce pro městské úřady v Praze nějaký význam. V úvodní kapitole se chci zaměřit na obecnou charakteristiku alternativní trestů. Další bod je zasvěcen obecně prospěšným pracím a jejich problematice. Ve třetí části bych ráda představila instituci Probační a mediační služby ČR a ukázala jejich očekávání. Tato instituce apeluje na větší uplatňování alternativních trestů. Ve čtvrté kapitole se budu věnovat Magistrátu hlavního města Prahy a informacím, které mi magistrát poskytne. Tyto údaje porovnám s daty poskytnutými výše zmíněnou institucí.