Vliv protidrogových politik na poptávku po marihuaně - Zemanová, Miroslava; Písař, Pavel; Chalupníček, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Práce se zabývá protidrogovou politikou a jejími dopady v oblasti konopných drog vybraných států. Přestože rámec protidrogových politik je daný mezinárodními úmluvami OSN, mezi státy existují významné rozdíly a to především právě v oblasti konopných drog. Ačkoliv se tyto politiky zaměřují především na omezení nabídky drog, v práci se věnuji dopadu na poptávku po drogách. Vymezuji hlavní principy protidrogových politik států, vybraných s úmyslem pokrýt co nejširší spektrum typů těchto regulativních politik. USA vystupuje jako typicky prohibicionistický stát, Nizozemí a Česká republika pak na druhou stranu vyznávají liberálnější přístup. Cílem práce je najít metodou komparace takovou protidrogovou politiku, které se daří účinněji omezit počet spotřebitelů marihuany. Práce srovnává objem a frekvenci spotřeby, potenci drogy a dále také zohledňuje vynaložené finance na aplikaci daných politik.
Vedoucí práce: Pavel Písař
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; drogy; marihuana; protidrogová politika; bakalářské práce; drugs of abuse; marijuana; drug and narcotic control; bachelor's theses