Migrace v České republice se zaměřením na Sředočeský kraj - Hlaváčková, Kateřina (2010)
Tato diplomová práce se zaměřuje na migraci obyvatel v České republice. Jsou zde zkoumány migrační toky v rámci jednotlivých územních celků státu a naznačeny hlavní trendy prostorového pohybu obyvatelstva v posledních letech. Dále je zde analyzována migrace z hlediska jednotlivých demografických ukazatelů jako je věk, pohlaví či rodinný stav. Podstatná část práce je věnována migraci v rámci Středočeského kraje, kde jsou rovněž chrakterizovány hlavní migrační proudy mezi územními celky kraje. Důraz je zde kladen na rozvíjející se suburbanizační proces mezi Prahou a sledovaným krajem. Závěr je doplněn zhodnocením migrace z hlediska dlouhodobého regionálního rozvoje.