Nadační jmění a ostatní majetek nadace - Šťastný, Jaromír; Nový, Jan, 1966-; Kalousová, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2004)
Diplomová práce je zaměřena na problém nadačního jmění a jeho významu pro činnost nadace. Práce zkoumá nadační jmění jako jeden ze základních znaků nadace z pohledu právního a ekonomického. Právní pohled se zaměřuje na legislativní úpravu nadačního jmění v současnosti, i na předchozí právní úpravu. Zkoumá podmínky pro navýšení nadačního jmění, možnosti využití nadačního jmění k vytváření výnosu nadace a ke stanovení podmínek pro správu nadace. Dále práce popisuje postup při navyšování nadačního jmění. V ekonomické části je vyhodnocen soubor ekonomických ukazatelů, které byly zjištěny z hospodářských výsledků jednotlivých nadací. Výsledný soubor ekonomických ukazatelů je zpracován do grafů. Jednotlivé grafy zobrazují konkrétní zkoumané ekonomické ukazatele ve vztahu k souboru zkoumaných nadací. Zjištěné výsledky jsou použity ke zpracování grafického rozboru vztahů hlavních ekonomických ukazatelů, z jejichž porovnání lze učinit závěr o významu nadačního jmění pro porovnávané subjekty.
Vedoucí práce: Jan Nový
Obsahuje bibliografii
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: nadace; majetek; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; endowments; property; master's theses