Mají schopnější lidé méně dětí? - Pokorná, Táňa; Rieger, Pavel, 1978-; Bartoň, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Cílem práce je pomocí empirické analýzy ověřit hypotézu, zda schopnější lidé mají méně dětí. Schopností je pro účely této práce myšlena dosažená výše vzdělání a mzdy. Práce je inspirovaná dílem M. Beenstocka. Její teoretický rámec se opírá především o díla G. Beckera, je založená na předpokladu, že existuje inverzní vztah mezi množstvím a kvalitou dětí; kvalitou jsou myšleny výdaje na dítě. Hypotézu testuje pomocí tzv. metody nejmenších čtverců na reálných datech pro USA z roku 1992. Model je testován v několika tvarech a funkčních formách. Součástí práce je také dílčí hypotéza o vlivu vzdělání ženy na počet jejích narozených dětí. Výsledky analýzy potvrzují, že vzdělání a mzda jedince má na počet jeho dětí negativní vliv.
Vedoucí práce: Pavel Rieger
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; plodnost; bakalářské práce; fertility; bachelor's theses