Alternativy nastavení daně z převodu nemovitostí - Vladař, Tomáš (2010)
Diplomová práce pojednává o možnostech nastavení daně z převodu nemovitostí. Cílem práce je dát návrhy na úpravu daně, případně zvážit i její zrušení. Hlavním zdrojem možností změn je komparace české daně z převodu nemovitostí se zahraničními modely zdanění. V práci je popsán historický vývoj daně na území České republiky a detailně je analyzována současná právní úprava. Dále je hodnocena efektivnost daně a její soulad s principy daňové teorie. Z komparativní analýzy různých možností nastavení jsou vyvozena doporučení pro změny zejména v oblastech určení poplatníka daně, způsobu ověření základu daně, sazby a šíře osvobození od daně. Práce vyhodnocuje daň jako vhodnou součást moderního daňového systému, ukazuje však na nutnost provedení některých úprav a zefektivnění daně zvýšením její sazby a omezením šíře osvobození.