Alternativy nastavení daně z převodu nemovitostí - Vladař, Tomáš; Láchová, Lenka, 1959-; Nachtigalová, Marika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Diplomová práce pojednává o možnostech nastavení daně z převodu nemovitostí. Cílem práce je dát návrhy na úpravu daně, případně zvážit i její zrušení. Hlavním zdrojem možností změn je komparace české daně z převodu nemovitostí se zahraničními modely zdanění. V práci je popsán historický vývoj daně na území České republiky a detailně je analyzována současná právní úprava. Dále je hodnocena efektivnost daně a její soulad s principy daňové teorie. Z komparativní analýzy různých možností nastavení jsou vyvozena doporučení pro změny zejména v oblastech určení poplatníka daně, způsobu ověření základu daně, sazby a šíře osvobození od daně. Práce vyhodnocuje daň jako vhodnou součást moderního daňového systému, ukazuje však na nutnost provedení některých úprav a zefektivnění daně zvýšením její sazby a omezením šíře osvobození.
Vedoucí práce: Lenka Láchová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; daň z převodu nemovitostí; majetkové daně; diplomové práce; real estate transfer tax; property tax; master's theses