Cenová politika Žižkovského Divadla Járy Cimrmana a její důsledky - Němečková, Dagmar; Lipka, David; Dudáková, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Tato práce zkoumá racionalitu ekonomického chování Žižkovského Divadla Járy Cimrmana. Základem zkoumání je analýza prosperity tohoto divadla v současné době ve vazbě na některé teoretické poznatky současných ekonomů. Vychází především ze závěrů Beckerovy teorie o tom jak je poptávka jednotlivce ovlivněna poptávkou ostatních a některých dalších ekonomických teorií zabývajících se problematikou stanovení nižších než rovnovážných cen a problémy s tím související. Kromě popisu současného stavu fungování tohoto divadla je podrobně zmapována, pomocí výběrových šetření, problematika cen a distribuce vstupenek vč. dalšího obchodování s těmito vstupenkami. Podstatnou částí práce je aplikace vybraného Beckerova modelu na ekonomické chování divadla, které má vysvětlit atypické aspekty, které přetrvávají u této scény. Jsou to především dlouhé fronty zájemců o vstupenky, kterými divadlo udržuje, jako jedno z posledních, svou image ojedinělého typu divadla. Nastala však i u této scény doba změny ekonomického myšlení ve prospěch maximalizace zisku? A jaké to s sebou provází změny? Na tuto otázku odpovídá v závěru právě tato práce.
Vedoucí práce: David Lipka
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; přídělový systém; bakalářské práce; rationing; bachelor's theses