Jsou malá regionální letiště konkurencí pro Letiště Praha, a. s.? - Gregor, František (2010)
Práce se zabývá problematikou konkurenčního prostředí v odvětví leteckého průmyslu se specifickým zaměřením na oblast veřejných mezinárodních letišť na území České republiky. Hlavní pozornost je věnována letišti Praha --Ruzyně, jakožto největšímu letišti v České republice, a jeho současným i budoucím potenciálním konkurentům. Na základě analýzy poplatků na pěti největších českých letištích pro vybrané stroje je stanoveno, jak vysokým variabilním nákladům dopravci čelí. Práce dochází k závěru, že letiště Praha je ze všech letišť pro aerolinie nejméně nákladné, a to především díky cenové politice v podobě cenové diskriminace, kterou uplatňuje. Vzhledem k tomu se ostatní subjekty nedají považovat za příliš silnou konkurenci pražského letiště. Analýza provozních nákladů pro leteckédopravce je provedena i na předpokládaných poplatcích budoucího letiště Vodochody. Zde se práci nepodařilo stanovit jednoznačné stanovisko, mimo jiné i vzhledem k rostoucí poptávce po letecké dopravě, chybějícím datům a omezené kapacitě pražského letiště.