Dluhová problematika : příčiny předluženosti fyzických osob v České republice - Fiši, Tomáš (2021)
Diplomová práce se soustředí na rostoucí trend počtu předlužených obyvatel v ČR a zabývá se důvody vzniku takzvané dluhové pasti. Cílem práce je zjistit příčiny vzniku předlužení fyzických osob v ČR. Práce definuje, analyzuje a vyhodnocuje problematiku předluženosti, zejména příčiny jejího vzniku. V práci budou zkoumány vybrané subjekty, které se vyskytly v dluhové spirále. Výzkumným vzorkem budou fyzické nepodnikatelské i podnikatelské osoby. Na základě kvalitativního výzkumu se za využití metod polostrukturovaných rozhovorů a nepřímého pozorování vyhodnotí problém předluženosti fyzických osob. Prostřednictvím zvolených metod výzkumu dojde k získání dat ohledně příčin vzniku předlužení a jejich následné třídění bude přispívat ke zjištění stanoveného cíle. Výstupem práce bude zhodnocení příčin stupňující se platební neschopnosti jednotlivců i domácností.