Personální práce - odměňování a motivace pracovníků v organizaci - Souhradová, Eva; Ježková Petrů, Gabriela; Kalenský, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2021)
Bakalářská práce se zabývá tématem systému motivace a odměňování pracov-níků v organizaci. Pojem motivace zahrnuje nejen peněžité odměny, třeba ve formách mzdy a zaměstnaneckých benefitů, ale taktéž nepeněžité odměny, pří-kladem mohou být možnosti vzdělávání či kariérního růstu nebo zpětná vazba. Všechny tyto typy motivace nabízejí dvě vybrané společnosti, jež se pohybují v automobilového průmyslu. Cílem práce je tedy zhodnotit jejich systémy motiva-ce a popřípadě navrhnout opatření, kterými by se mohla společnost X nebo Y inspirovat a začít je využívat ke zvýšení motivace a spokojenosti svých zaměst-nanců. V první části práce je popsána teorie formou literární rešerše, která bu-de dále navazovat na praktický úsek práce. Ten je zhotoven pomocí polostruk-turovaného rozhovoru, analýzy interních dokumentů organizace X a Y, ale také dotazníkového šetření, jež se týká zmíněných systémů motivace.
Vedoucí práce: Gabriela Petrů
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses