Udržitelnost a odpovědnost v managementu destinace cestovního ruchu - Homolková, Tereza (2021)
Cílem diplomové práce je aplikace zásad udržitelnosti a odpovědnosti v managementu destinací cestovního ruchu a ohledem na zájmy a postoje rezidentů k rozvoji cestovní-ho ruchu v destinaci. Výsledkem diplomové práce bude doporučení efektivního zapojení rezidentů do rozvoje cestovního ruchu, příp. doporučení pro snížení jejich iritace z rozvoje cestovního ruchu v destinaci. První část diplomové práce se věnuje především pojmům týkajícím se destinace, managementu destinace a udržitelného a odpovědného cestovního ruchu. Další část práce se věnuje samotnému výzkumu postoje rezidentů k rozvoji cestovního ruchu v uvedených destinacích. V práci je využit kvantitativní výzkum ve formě online dotazování. Odpovědi byly zpracovány a vyhodnoceny základními statistickými metodami, převážně v Microsoft Excel s využitím grafů a tabulek. Test hypotéz byl proveden chí-kvadrát testem, za pomoci hodnoty p-value. Testování bylo provedeno na hladině významnosti α = 0,05.