Měnová integrace v oblasti východní Asie vznik a perspektivy - Tůma, Jan (2009)
Práce se zabývá stavem měnové integrace ve východní Asii a předpoklady regionu pro její další prohlubování. Poskytuje přehled nejdůležitějších iniciativ pro měnovou a finanční spolupráci v regionu a popisuje jejich roli v tomto procesu. Na základě teorie optimální měnové oblasti a jejích kritérií je ohodnocena vhodnost východní Asie pro jednotnou měnu. Dopady měnové integrace na východoasijské ekonomiky jsou zkoumány z teoretického i praktického hlediska. Na základě všech těchto poznatků se práce pokouší nastínit možný budoucí vývoj směrem k vytvoření Asijské měnové unie.