Indie chudoba jako překážka rozvoje - Lauberová, Petra (2010)
Předložená bakalářská práce zkoumá vztah mezi růstem indické ekonomiky, snižováním chudoby v zemi a potřebou navyšovat kapacity a kvalitu tamějšího vzdělávacího systému. Indická republika v současné době zaujímá druhou pozici v žebříčku nejrychleji se rozvíjejících ekonomik světa. Její hospodářský úspěch je řízen převážně výkonem terciárního sektoru, jenž je náročný na kvalifikovanou pracovní sílu, které je v zemi ovšem nedostatek. Jelikož poptávka po vzdělání roste pouze s navyšováním příjmů obyvatelstva, stává se chudoba překážkou dalšího rozvoje v Indii. První kapitola práce obecně vymezuje pojem chudoba, uvádí způsoby, jakými se měří a představuje některé globální koncepty a strategie pro boj s ní. Druhá kapitola popisuje vývoj indické ekonomiky od osamostatnění po současnost a zaměřuje se na oblasti, které zapříčinily její náhlý vzestup. Kapitola dále zkoumá, jakým způsobem vývoj v těchto oblastech ovlivnila současná globální krize a uvádí charakteristické znaky a fakta o chudobě v Indii. Závěrečná část práce hodnotí indický vzdělávací systém, poukazuje na jeho slabiny a nastiňuje řešení, jež by umožnila jeho zkvalitnění a zpřístupnění širším vrstvám obyvatelstva.