Farmakovigilance léčiv - Dvořáková, Ilona (2008)
Cílem bakalářské práce je analýza vývoje farmakovigilance a procedury hlášení nežádoucích účinků v České republice a ve světě, vývoj v počtech hlášení nežádoucích účinků v horizontu cca posledních třiceti let v ČR, porovnání s vývojem hlášení nežádoucích účinků ve světě a určení možného trendu hlášení nežádoucích účinků v budoucnu. Bakalářská práce bude definovat nežádoucí účinky podle zákona 378/2007 Sb. o léčivech, popisovat proceduru hlášení nežádoucích účinků, subjekty, které jsou povinny hlásit nežádoucí účinky a systém hlášení nežádoucích účinků ze strany farmaceutických firem. V další části bude bakalářská práce popisovat historii farmakovigilance v České republice a ve světe a systém fungování centra WHO pro monitorování nežádoucích účinků - Uppsala Monitoring Centre. Dále se bakalářská práce bude zabývat nástroji farmakovigilance Státního ústavu kontroly léčiv a zaměří se na některé případy nežádoucích účinků léčiv z posledních let. V závěrečné části bude bakalářská práce mapovat vývoj počtu hlášení nežádoucích účinků v ČR a ve světě a určí možné trendy hlášení nežádoucích účinků v budoucnu.