Evropské hospodářské zájmové sdružení - Kubíčková, Dagmar (2009)
Diplomová práce obsahuje popis a právní analýzu evropského hospodářského zájmového sdružení. Cíle práce je dosaženo pomocí metody deskripce, analýzy a komparace. Po uvedení problematiky obsahuje práce vznik a vývoj právní úpravy týkající se sdružení, dále systém aplikovatelného práva a právní podstatu sdružení včetně jeho účelu. Následuje problematika založení a vzniku sdružení, obsahu členství a orgánů sdružení. Poslední kapitoly jsou věnovány tématu zrušení sdružení a jeho praktické využitelnosti v zemích Evropské unie.