Chorvatsko a Makedonie ekonomická charakteristika a integrace do EU - Marcišinová, Petra (2010)
Práce se zabývá přístupovým procesem Chorvatska a Makedonie do EU. Analyzuje ekonomické postavení obou zemí v kontextu unijního srovnání a přináší informace o jejich konkurenceschopnosti v rámci evropské i světové ekonomiky. Cílem práce je objasnit připravenost obou kandidátských zemí na případný vstup do EU, zhodnotit jejich ekonomickou situaci a konkurenceschopnost v kontextu EU. Zabývá se problematikou integrace a rozšiřování unie z pohledu Evropy i z pohledu Chorvatska a Makedonie. Podává ucelený přehled o aktuálním stavu a vývoji sledovaných teritorií na jejich cestě do EU.