Dobrovolné nástroje environmentální politiky EU - Chmelová, Barbora (2009)
Práce analyzuje dobrovolné nástroje ve vztahu k EU. Cílem práce je zjistit, jestli jsou dobrovolné nástroje vhodným prostředkem k ochraně životního prostředí a jaká je úroveň jejich podpory Evropskou unií. Nejprve práce představí východiska environmentální politiky na úrovni podniku a environmentální politiku EU. Dále je popsán model optimálního vlivu znečišťovatele na životní prostředí. Poslední dvě kapitoly se věnují dobrovolným nástrojům. Po krátkém úvodním představení dobrovolných nástrojů práce analyzuje jejich ekonomické vlastnosti, a jak se projeví v modelu optima. Následně práce odpovídá na otázku, jaká je úroveň podpory těchto nástrojů v EU a představí dva ryze unijní nástroje - EMAS a ekoznačka EU.