Nové jevy ve vztazích EU a Austrálie - Nového Zélandu na začátku 3. tisíciletí - Procházka, David, 1983- (2009)
Cílem diplomové práce "Nové jevy ve vztazích EU a Austrálie Nového Zélandu na začátku 3. tisíciletí" je analýza vzájemných ekonomických a obchodních vztahů v souvislosti s novými jevy regionalismu, kterými jsou především biregionalismus a transregionalismus. První část práce stručně charakterizuje hospodářské postavení Evropské unie, Austrálie a Nového Zélandu ve světové ekonomice a zdůrazňuje jejich vzájemná historicko-společenská pouta. Druhá část práce se věnuje rozboru vývoje vztahů EU s Austrálií a EU s Novým Zélandem, zejména shrnuje rozvoj postupné spolupráce, která se vyvinula do dnešní pozice rovnocenných partnerů. Shrnuje obsah klíčových dokumentů upravujících bilaterální vztahy a kvantifikuje vzájemnou obchodní výměnu během posledních let. Nejvíce prostoru je pak věnováno možnosti rozšíření vzájemné spolupráce uzavřením preferenční dohody, která by mohla odstranit zbývající překážky volného obchodu mezi EU a Austrálií -- Novým Zélandem. V souvislosti s novými jevy v regionalismu by případná preferenční dohoda mohla přispět k posunu nejen vzájemných vztahů, ale také mít pozitivní dopad na spolupráci na multilaterální úrovni. Otázka preferenční dohody je pojednávána v kontextu rostoucího významu Asijsko-tichomořského region. Zatímco Austrálie a Nový Zéland uzavřely dohodu o vytvoření zóny volného obchodu se družením ASEAN, podobná jednání EU s ASEANem byla pozastavena. Práce potvrzuje jednu z hlavních výchozích hypotéz, že překážkou možného uzavření preferenční dohody mezi EU a Austrálií -- Novým Zélandem je zejména rozdílný přístup k zemědělské politice. V závěru textu na základě zjištěných skutečností práce nabízí několik scénářů možného vývoje budoucího vztahů a jejich výhody a nevýhody.