Postavení České republiky v Evropské unii - Jindrová, Pavlína (2010)
Tato diplomová práce analyzuje, jaké postavení Česká republika v Evropské unii zastává, zejména zda je členskými zeměmi EU považována za rovnocenného partnera či zda hraje jako nový členský stát EU méně významnou roli. Důraz byl kladen zejména na výchozí postavení ČR v procesu transformace a asociace k EU, ale i současnou pozici ČR v EU včetně plánovaného vstupu do eurozóny a nedávno uplynulého předsednictví ČR v Radě EU.