Síťová odvětví v EU - Hába, Stanislav; Němcová, Ingeborg, 1957-; Horák, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Diplomová práce se zabývá síťovými odvětvími se zaměřením na regulaci v elektroenergetice. V první části jsou definována síťová odvětví, jsou představeny jejich hospodářské vlastnosti a nutnost jejich regulace. V regulaci jsou zkoumány různé její modely - z hlediska úrovně, dobrovolnosti, míry či složky státní moci, a jsou odvozeny základní předpoklady úspěšné regulace (nezávislost, informační kapacita a důvěryhodnost). Druhá část se týká pouze elektroenergetiky, kdy jsou ukázána její specifika, fungování trhu, včetně regulace, jak v ČR, tak v EU. Ve třetí částí je vytvořen nástroj, který zkoumá kvalitu elektroenergetické regulace. Pomocí něho je možno přesně ohodnotit elektroenergetickou regulaci, a to na základě ocenění předpokladů úspěšné regulace (vymáhací pravomoci, rozsah zdrojů, nezávislost, urovnávání sporů, odvolací řízení, transparentnost, předvídatelnost) a dosažení jejích cílů (hospodářská soutěž, obnovitelné zdroje energie a ochrana spotřebitele). Model je aplikován na Energetický regulační úřad v České republice.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; elektroenergetika; elektrická energie; veřejné služby; diplomové práce; electric power engineering; electric power; public utilities; master's theses