Optimalita maastrichtských fiskálních kriterií ve světle ekonomické teorie - Firkaľová, Alexandra; Šaroch, Stanislav, 1970-; Jelínek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Diplomová práce je zaměřená na téma Optimalita maastrichtských fiskálních kritérií ve světle ekonomické teorie. První kapitola se soustředí na oblast funkcí veřejných financí a na nesoulady, které se vyskytují v jejich chápání, na vybrané druhy schodků veřejných deficitů a jejich důsledky. Přiblíženy jsou i možnosti řešení veřejného dluhu, maastrichtská kritéria a dodržování Paktu evropskými zeměmi. Druhá kapitola prezentuje názory, podle kterých nejsou současná fiskální kritéria nejvhodnější a nabízí řadu alternativních možností pro jejich výpočty. Třetí kapitola přináší pohled Evropské komise na udržitelnost veřejných financí v Evropě a následně i porovnání prognóz jednotlivých zemí v rámci jejich stabilizačních a konvergenčních programů. Druhá část této kapitoly je zaměřena na empirickou analýzu různých scénářů vývoje veřejných financí, a s nimi souvisejících ukazatelů. Scénáře jsou zpracovány s využitím fiskální aritmetiky, která byla použita i pro stanovení maastrichtských fiskálních konvergenčních kritérií.
Vedoucí práce: Stanislav Šaroch
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; veřejný dluh; diplomové práce; public debts; master's theses