Deset let fungování eurozóny - možné efekty pro nové členy včetně České republiky - Knotek, Pavel (2010)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou evropské měnové integrace. Jejím cílem je zhodnotit výsledky fungování eurozóny především za prvních deset let její existence. Práce začíná historickým úvodem, poté se věnuje prostor teorii OCA a Maastrichtským konvergenčním kritériím. Samotné hodnocení toho, co eurozóna přinesla svým členům nebo kandidátům se děje nejprve z pohledu měnové politiky a poté potvrzováním, či vyvracením argumentů pro (ne)přijetí společné evropské měny.