Optimalizace procesu objednávání řezných nástrojů ve výrobním podniku - Benedikt, Jiří; Jirsák, Petr; Reinhardt, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2010)
Tato diplomová práce se zabývá štíhlým myšlením a na reálném případě demonstruje jeho využití v logistice výrobního podniku. Nejdříve popisuje štíhlé myšlení, jeho historii a vztah k dalším manažerským konceptům. Definuje klíčové pojmy pro štíhlé myšlení, jakými jsou hodnota a plýtvání. V teoretické části je také popsána metoda Value stream mapping -- mapování hodnotového proudu a základní modely řízení zásob. Praktická část se zabývá optimalizaci procesu objednávání řezných nástrojů v podniku, který vyrábí hliníkové písty převážně pro automobilový průmysl. Byl zmapován hodnotový proud od objednání až po spotřebu nástroje, spočítán lead time. Dále byla provedeny různé datové analýzy, především ABC analýza, byly vyčísleny náklady na standardní skladování a popsána varianta skladování v konsignačním skladu. Součástí práce je i mapování procesu a analýza plýtvání. Na základě provedeného teoretického i praktického výzkumu bylo navrženo několik opatření, jak optimalizovat proces objednávání řezných nástrojů s cílem zvýšit jeho stabilitu, flexibilitu a snížit náklady. Mezi opatření patří formalizace celého procesu ke snížení variability a zavedení systému hodnocení dodavatelů včetně detailního návrhu, jak by mohlo být hodnocení prováděno. Cílem práce bylo ověřit hypotézu, že nástroje štíhlého myšlení pomohou optimalizovat proces objednávání nástrojů v podniku. To se podařilo v teoretické rovině, skutečný přínos pro podnik se objeví až při implementaci.
Vedoucí práce: Petr Jirsák
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; automobilový průmysl; diplomové práce; automobile industry; master's theses