Inkasní agentury - Nosková, Veronika (2009)
Diplomová práce pojednává o plnění funkce ochrany práva s následnou vymahatelností v oblasti inkasa pohledávek. Předmětem práce je porovnat účinnost vymáhání prostřednictvím soudu a soukromých subjektů. Výkon soudní moci je jednou ze základních funkcí státu, vzhledem k povědomí nízké úspěšnosti v rámci inkasa pohledávek je však rozšířen o alternativní způsoby řešení sporů. Dalšími prostředky tvorby práva se stávají soukromí exekutoři orientující se na výkon soudní moci, dále inkasní agentury zabývající se zejména mimosoudním vymáháním, a rozhodčí řízení, které prostřednictvím nezávislých rozhodců zajišťuje mimosoudní rozhodování sporů. Práce je zaměřena na analýzu zmíněných systémů a porovnání jejich účinnosti s ohledem na efektivitu a úspěšnost při zajišťování ochrany práv věřitelů. Cílem srovnání je prokázat nárůst efektivnosti vymáhání pohledávek způsobený vstupem soukromých subjektů na trh (alternativní způsoby řešení sporů).