Inkasní agentury - Nosková, Veronika; Šíma, Josef, 1972-; Koblovský, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Diplomová práce pojednává o plnění funkce ochrany práva s následnou vymahatelností v oblasti inkasa pohledávek. Předmětem práce je porovnat účinnost vymáhání prostřednictvím soudu a soukromých subjektů. Výkon soudní moci je jednou ze základních funkcí státu, vzhledem k povědomí nízké úspěšnosti v rámci inkasa pohledávek je však rozšířen o alternativní způsoby řešení sporů. Dalšími prostředky tvorby práva se stávají soukromí exekutoři orientující se na výkon soudní moci, dále inkasní agentury zabývající se zejména mimosoudním vymáháním, a rozhodčí řízení, které prostřednictvím nezávislých rozhodců zajišťuje mimosoudní rozhodování sporů. Práce je zaměřena na analýzu zmíněných systémů a porovnání jejich účinnosti s ohledem na efektivitu a úspěšnost při zajišťování ochrany práv věřitelů. Cílem srovnání je prokázat nárůst efektivnosti vymáhání pohledávek způsobený vstupem soukromých subjektů na trh (alternativní způsoby řešení sporů).
Vedoucí práce: Josef Šíma
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; rozhodčí řízení; exekuce; diplomové práce; arbitration proceedings; executions (law); master's theses