Analýza demografického vývoje obyvatelstva a jeho dopadů na trh práce v České republice - Táboříková, Helena (2010)
43 Abstrakt Práce pojednává o stárnutí populace a jeho dopadech na trh práce. Na začátku práce se zaměřuji na základní demografické ukazatele, jimiž jsou plodnost, úmrtnost a migrace obyvatelstva. Analýzou těchto ukazatelů lze dojít k důležitým poznatkům o budoucím demografickém vývoji. Ukazuje se, že reprodukční chování se v České republice, podobně jako v ostatních státech Evropy, mění. To má mimo jiné výrazný dopad na trh práce, protože dochází k úbytku mladších pracovníků a vzrůstu podílu a počtu starších. Právě na ekonomickou aktivitu starších osob (a na podporu této aktivity) se v jádru své práce zaměřuji. Také stručně charakterizuji základní národní a mezinárodní aktivity v oblasti stárnutí populace. Tyto dokumenty určují základní cíle a směry, kterými by se hospodářská politika jednotlivých států měla ubírat. Zároveň identifikují hlavní problémové oblasti, na které se v závěru své práce podrobněji zaměřuji.