Analýza konstrukce tarifů vodného a stočného ve vztahu ke kritériím efektivnosti udržitelnosti a solidarity - Romášková, Adéla; Slavíková, Lenka, 1979-; Petŕužela, Lubomír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Výdaje za vodu představují nezanedbatelnou položku rozpočtu domácností a jejich výše závisí mimo jiné na typu konstrukce plateb za vodohospodářské služby. Práce představuje různé zahraniční přístupy ke konstrukci tarifů vodného a stočného a porovnává je z hlediska jejich vztahu ke kritériím efektivnosti, udržitelnosti a solidarity. V České republice je možné vodu zpoplatňovat variabilní platbou za m3 nebo určitou omezenou aplikací fixní a variabilní platby - tzv. dvousložkovou cenou. Tento systém je označován jako efektivní, ale relativně "nespravedlivý - asociální", jelikož nedochází k zvýhodňování domácností s nižší úrovní příjmů. Ceny vody neustále rostou a do budoucna hrozí jejich skokové navýšení mj. z důvodu plnění evropských závazků plné návratnosti nákladů za vodohospodářské služby. Jaký dopad však může mít tento trend na nízkopříjmové domácnosti? Cílem práce je rozšíření variant regulace cenotvorby, aby více zajišťovaly sociálně přijatelné ceny, udržitelnost užívání vody i rentabilitu provozu podniku.
Vedoucí práce: Lenka Slavíková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; vodní hospodářství; diplomové práce; water management; master's theses