Vliv zeleně na cenu nemovitostí v Praze - Kaprová, Kateřina (2010)
Cílem práce je odhadnout vliv zeleně na cenu nemovitostí metodou hedonické ceny a navrhnout implementaci zjištěných faktů do rozhodování o zelených plochách v Praze. Zeleň ve městech je v podmínkách České republiky poskytována téměř výhradně z veřejných zdrojů. Jelikož mnohé její efekty neprochází trhem, rozhodování veřejné autority o množství poskytované zeleně je velmi problematické. Zásadním vodítkem pro rozhodování může být přínos rezidentů dané oblasti z existence zeleně, a právě tento přínos bude odhadnut v této práci. Teoretická část je věnována problematice poskytování statku městské zeleně z ekonomického pohledu a specifikám zeleně v Praze. Dále je charakterizována použitá metoda hedonické ceny. Praktická část navazuje na mou bakalářskou práci. Na základě provedené rešerše literatury jsou vybrány vhodné proměnné z oblasti zeleně, které mohou ovlivňovat cenu nemovitosti. Poté je charakterizovám datový soubor zahrnující různé atributy nemovitostí nacházejících se v Praze. Nakonec je provedena analýza vlivu vybraných proměnných na ceny nemovitostí.