Aplikace environmentálního prohlášení na plastové výlisky - Novotná, Blanka (2010)
Diplomová práce na téma "Aplikace environmentálního prohlášení o produktu u plastových výlisků" se zabývá oblastí dobrovolných nástrojů v rámci životního prostředí. Předmětem zkoumání je metoda posuzování životního cyklu (LCA) aplikovaná na plastový výrobek dodávaný do automobilového průmyslu. Touto metodou je hodnocen dopad jednotlivých fází výrobků na životní prostředí, se zaměřením na fázi výroby granulátu, dopravu a lisování výrobku. Základem jsou informace týkající se energetických a materiálových vstupů a výstupů během zmiňovaných fází životního cyklu výrobku. LCA zde slouží jako podklad k dalšímu dobrovolnému nástroji environmentální politiky, a to environmentálnímu prohlášení o produktu. Toto certifikované prohlášení představuje pro firmu marketingový nástroj a zároveň ukazuje dopad výrobku na životní prostředí a možnosti zlepšení jeho environmentálního profilu.