Vliv železničního hluku na cenu bydlení v Praze studie hedonické ceny - Šebková, Veronika (2010)
Cílem mé diplomové práce je zjistit jaký vliv má železniční hluk na cenu nemovitostí v Praze. Tento vliv zkoumám prostřednictvím metody hedonické ceny. Teoretická část je věnována nejenom problematice hluku a jeho fyzikálním vlastnostem, ale především jeho vlivu na člověka a cenu bytů. Poté je v práci specifikován železniční hluk, a jeho emitenti, stejně tak i způsoby, kterými se lze před negativními dopady hluku bránit. Dále jsou v práci vysvětleny jednotlivé etapy modelu hedonické ceny, společně s rešerší zahraničních studií, které se právě zabývali metodou hedonické ceny a železničním hlukem. V empirické části jsou využity poznatky z rešerše, jsou vybrány proměnné, které jsou podrobeny deskriptivní analýze a stanoven výzkumné hypotézy. Prostřednictvím regresní analýzy jsou modelovány funkce hedonické ceny a následuje diskuze o jednotlivých výsledcích. Práce končí výpočtem implicitních cen a elasticit pro jednotlivé proměnné ve vybraných modelech. Na samotný závěr jsou vyvozeny doporučení a přínosy vyplývající z analýzy.