Vliv železničního hluku na cenu bydlení v Praze studie hedonické ceny - Šebková, Veronika; Melichar, Jan, 1975-; Šohajová, Renata; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Cílem mé diplomové práce je zjistit jaký vliv má železniční hluk na cenu nemovitostí v Praze. Tento vliv zkoumám prostřednictvím metody hedonické ceny. Teoretická část je věnována nejenom problematice hluku a jeho fyzikálním vlastnostem, ale především jeho vlivu na člověka a cenu bytů. Poté je v práci specifikován železniční hluk, a jeho emitenti, stejně tak i způsoby, kterými se lze před negativními dopady hluku bránit. Dále jsou v práci vysvětleny jednotlivé etapy modelu hedonické ceny, společně s rešerší zahraničních studií, které se právě zabývali metodou hedonické ceny a železničním hlukem. V empirické části jsou využity poznatky z rešerše, jsou vybrány proměnné, které jsou podrobeny deskriptivní analýze a stanoven výzkumné hypotézy. Prostřednictvím regresní analýzy jsou modelovány funkce hedonické ceny a následuje diskuze o jednotlivých výsledcích. Práce končí výpočtem implicitních cen a elasticit pro jednotlivé proměnné ve vybraných modelech. Na samotný závěr jsou vyvozeny doporučení a přínosy vyplývající z analýzy.
Vedoucí práce: Jan Melichar
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; železniční doprava; hluk; diplomové práce; railroad transportation; noise; master's theses