Prosazování vlastnických práv jako koncept boje s chudobou - Kalauzová, Sonia (2009)
Diplomová práce se zabývá rozvojovým konceptem inspirovaným dílem peruánského ekonoma Hernanda de Sota. Popisuje tento koncept a analyzuje předpoklady jeho účinné aplikace v praxi. Přináší kritické ohlasy od zástupců občanské společnosti až po představitele akademické sféry a polemizuje s touto kritikou. Dále zasazuje tento koncept do rozvojového paradigmatu se stručným přehledem jeho vývoje od 50. let a důrazem na institucionální aspekt. V poslední části analyzuje výsledky reformy s cílem formalizace vlastnických vztahů, která probíhá v Peru. Výstupy této reformy můžou mít v budoucnu značný vliv na další směrování rozvojového úsilí. Ačkoli se zatím neprokázalo očekávané kauzální spojení formalizace a lepšího přístupu k úvěrům, už teď jsou zdokumentované různé jiné zajímavé efekty.