Dopady finanční krize na imigrační politiku Velké Británie - Fraňková, Petra (2010)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku migrace v období hospodářského poklesu. První část se zabývá základními pojmy a teoriemi migrace. Pozornost je soustředěna především na migraci ekonomickou, která je úzce spjata s pracovní migrací. Následující obecná část mapuje determinanty a faktory, které ovlivňují migraci v období hospodářského poklesu. Souvislost mezi recesí a migrací dokládá kapitola o historii finančních krizí. Další část je věnována hospodářské situaci Velké Británie a obecně zachycuje charakter migrace ve Spojeném království. Následující kapitoly se zabývají současným i historickým vývojem imigrační politiky ve Velké Británii. Pozornost je věnována pracovním programům, jejichž modifikace vedla k zavedení nového bodového systému. Krátce jsou nastíněna základní opatření, která byla přijata v souvislosti s hospodářským poklesem. Dále se práce věnuje možným dopadům imigrační politiky na migrační toky v souvislosti s přijatými změnami.