Vliv Francisca Franca na hospodářskou politiku Španělska po druhé světové válce - Schnierlová, Jana (2010)
Ve své práci budu hodnotit vliv Francisca Franca na hospodářsko-politický vývoj Španělska po druhé světové válce. V jednotlivých kapitolách se zaměřím na specifické etapy Francovy vlády. Práce se bude věnovat zejména období tzv. izolace v letech 1945-53; postupnému ukončení mezinárodní izolace mezi lety 1953-59; a nakonec hospodářsko-politické situaci Španělska v letech 1959-73, která je často označována za tzv. španělský zázrak. V práci se pokusím především o celkové zhodnocení Frankovy éry z ekonomického pohledu a zanalyzuji vliv samotného "Caudilla" na španělské hospodářství. Pokusím se o typologické zařazení frankistického režimu jako fašistického či autoritativního státu z pozice politické a ekonomické teorie. Ve výzkumu se zaměřím zejména na rozbor monografií, dílčích studií a vydaných pramenů, dále se pokusím o zpracování nevydaných pramenů z archivu Ministerstva zahraničí ČR.