Regulace kaminonové dopravy - hours of service - Kameník, Josef (2010)
Diplomová práce se zabývá jednou z mnoha regulací, kterými je postižena nákladní kamionová doprava, tzv. hours of service. Jedná se o omezení vztahující se na dobu služby řidičů. Kamionová doprava představuje důležitou součást ekonomiky jako spojovací článek mezi firmami navzájem a firmami a konečnými spotřebiteli. Cílem práce je porovnat jednotlivé předpisy v Evropské unii, v Kanadě a ve Spojených státech amerických spolu s jejich historickým vývojem. Na odlišnosti v regulacích je následně poukázáno v modelových přepravních relacích. Dále jsou analyzovány jednotlivé zainteresované skupiny, které jsou těmito předpisy ovlivněny. V závěrečné části této práce je zkoumáno, které argumenty mohou hovořit pro stávající omezení či proti nim, a jaké následky vznikají při stávajících regulacích, případně v prostředí, kde se tato pravidla ještě zpřísňují.