Školská motivácia rómskych žiakov - Čačková, Lenka (2010)
Cieľom záverečnej práce bolo analyzovať a potvrdiť či vyvrátiť krátkodobú orientáciu Rómov a prostredníctvom uskutočneného výskumu poskytnúť obraz školskej motivácie rómskych žiakov. Práca je rozdelená do štyroch kapitol. Obsahuje 2 obrázky, 1 mapu, 2 tabuľky, 30 grafov a 3 prílohy. Prvá kapitola je venovaná objasneniu teoretických základov motivácie. V ďalšej časti sa charakterizuje perspektívna orientácia, jej teoretické východiská, charakteristiky a komponenty. Tretia kapitola pojednáva o Rómskom etniku a podáva základný obraz o jeho histórii, rómskej rodine, vývoji vzdelávania, ako aj o súčasnom stave vzdelanosti. Záverečná výskumná časť sa venuje prezentácii výsledkov výskumu a interpretácii získaných údajov. Poukazuje na jednoznačnú krátkodobú orientáciu v niektorých otázkach a zároveň prejavy perspektívnej orientácie časti respondentov v iných. Vyvracia hypotézu o nezáujme rómskych žiakov študovať na vysokej škole.