Vyrovnávání regionálních nerovností v České republice na základě podpory z fondů EU - Krčmař, Jan (2010)
Práce pojednává o alokaci finančních prostředků přerozdělovaných Evropskou Unií ze strukturálních fondů v rámci aktuálního programovacího období 2007 -- 2013. V teoretické části popisuje jednotlivé fondy určené pro Českou Republiku, systém podání žádosti a její schvalování. Snaží se najít nejčastější chyby, kterých se žadatelé dopouštějí, a naznačuje, jak se jim vyvarovat. Základní tezí pro existenci strukturálních fondů je vyrovnávání ekonomických rozdílů jednotlivých regionů. Práce popisuje jednotlivé alokace pro regiony NUTS II České Republiky a jejich současný stav čerpání. Aby došlo k vyrovnání ekonomických hladin, měl by nejméně rozvinutý region dostávat nejvíce finančních prostředků. Závěr práce zní, že finanční prostředky nejsou rozdělovány tak, aby napomohly k vyrovnání ekonomických rozdílů jednotlivých regionů, naopak spíše směřují k jejich větším rozdílům.