Ekonomická analýza vybraných předvolebních slibů z roku 2006 a jejich dopad na veřejné výdaje - Zámorský, Tomáš; Písař, Pavel; Ryvolová, Ivana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Ve své bakalářské práci se zabývám analýzou volebních slibů, které jsou součástí každé předvolební kampaně. Cílem je ověření faktu, že mnoho z těchto slibů není možno z finančních důvodů uskutečnit. Zaměřuji se na dvě známé politické strany: ODS a ČSSD. Provádím srovnání mezi skutečnými a hypotetickými stavy státních rozpočtů, které by nastaly, kdyby zkoumané sliby vstoupily v platnost. Touto analýzou se pokouším potvrdit teorii politických cyklů, které hovoří o nepřiměřených vládních výdajích v období voleb a jejich dopadech na léta poté. Hlavní myšlenkou práce by mělo být to, že politika se dnes stává obchodem, kdy si politici "nakupují" hlasy voličů, aby se dostali ke své perspektivní profesi. Neméně důležitou myšlenkou je to, že občané by neměli dát na viditelná a velkolepá gesta a měli by se řídit vlastním rozumem a vidět i to co vidět není.
Vedoucí práce: Pavel Písař
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses